MRmat 2024

Velkommen til fagdager MRmat tirsdag 13. og onsdag 14. februar på Thon Hotel Kristiansund i Møre og Romsdal!

Kompetansenettverk lokalmat inviterer til samling over to dager med faglig påfyll og aktuelle tema.
Vi byr på et rikholdig repertoar med interessante foredrag, samt hele 5 praktiske bransjekurs med erfarne og kompetente kursholdere. Årets «røde tråd» er gründerskap.

Sjølsagt blir det masse god mat og godt drikke i trivelig lag, nettverksbygging og erfaringsutveksling.

Mære - Økologisk Kjøtt01_10
20180725_211203_ainabye – Kopi
Hvite geitoster Skånaliseter

Program

TIRSDAG 13.FEBRUAR

0930-1000 Registrering og kaffe

1000-1015 Velkommen til Kristiansund, MRmat og Hoppid-samling!
Åpning av Ingeborg Fagerlie Johannessen, Vindel

1015-1045 Lokal matproduksjon i et internasjonalt perspektiv
Årets åpningsforedrag v/Kari Gåsvatn, mangeårig journalist, spaltist og forfatter. Oppvokst på småbruk i Rindal. Bor i Oslo og deler av året i Berlin. Opptatt av landbruk i samspill med naturen og demokratisering av maten.

1045-1115 Tingvollsider – historien fra epletre til Credo.
Hvordan kan HoppId bidra til gründersuksesser?
Silje Osnes fra Tingvollsider og Tore Legernes fra Vindel

1115-1145 Jentene på tunet – verdens beste sjokolade fra Selbu?
Eivind Aune fra Jentene på Tunet og Mari Dorte Michaelsen fra Innovasjon Norge

1145-1245 Lunsj
(Etter lunsj fortsetter HoppID-samlingen med separat opplegg)

1245-1315 Inspirasjonsforedrag – hva skal til for å lykkes?

Hør historiene til 2 produsenter fra Møre og Romsdal.
Kirsti Pernille Indreeide, historien om Stolte Anton og reiselivssatsinga i Eidsdal.
Hegelin Walldal, Storstova.

1315-1340 Hva er dine unike verdier og unike posisjon?
Fagforedrag med Solveig Petch i Petchy.

1340-1400 Pause

1400-1530 Velg mellom 2 parallelle sesjoner (ingen forhåndsvalg):

- Parallellsesjon 1

1400-1500 Emballasje og merking – hvor går veien videre

Bærekraftig emballasjedesign v/Hildegunn Iversen, seniorrådgiver i Mepex vil fortelle og vise eksempler på design for gjenvinning og design mot forsøpling.

Trenger du strekkode (GTIN)? Hva må jeg gjøre og hva koster det? Tips og praktisk tilnærming med GS1Norway og Beth Tronstad Kompetansenettverk lokalmat.

1500-1530 Kokk møter bonde
Ingerid Wembstad fra Matarena og Odd Ohnstad fra Haugen Gardsmat forteller om sine erfaringer med verktøyet «kokk møter bonde», som også skal rulles ut i Møre og Romsdal.

Parallellsesjon 2

1400-1530 Workshop med Petchy– finn dine unike verdier og posisjon!
Solveig Petch fra bedriften Petchy holder workshop om å bruke strategi, merkevarebygging og kommunikasjon i din bedrift, spesielt for «the quietly rebellious».

16.00-18.30    5 praktiske bransjekurs
Se kursbeskrivelser nederst på denne siden. Kursene fortsetter onsdag 9-16.

1900-2000 Vorspiel med fagressursene
2000-         Festmiddag

produkter-brattlia
skjenning

Praktisk info

Sted:
Konferansen avholdes på Thon Hotel Kristiansund i Møre og Romsdal.

Priser:
Kun konferanse tirsdag 13/2: kr 500
Konferanse og praktisk kurs 13/2 og 14/2: kr 1900,-
Festmiddag tirsdag kveld 13/2: kr 495

Overnatting: du som deltaker må bestille og betale overnatting selv! Dersom du ønsker å overnatte på konferansehotellet, finner du kontaktinformasjon her: Thon Hotel Kristiansund 

Arrangør:
Fagdagene MRmat 2024 arrangeres av Kompetansenettverk for lokalmat i samarbeid med HoppId, Møre og Romsdal Fylkeskommune, HANEN, Statsforvalteren i MR og Innovasjon Norge.

Påmelding

Påmeldingsfrist mandag 5/2 kl. 2300

Kursbeskrivelser

Kursbeskrivelse

Sider og fruktdrikk

Hovedfokus på sensorikk, siderstiler, foredlingskunnskap og utsikter i næringen. 

Få kan skilte med så bratt vekstkurve som sider og fruktdrikknæringen med både antall produsenter, siderstiler og omsetning. Å sikre kvalitet og kunnskap bidrar til fortsatt sterk satsing innen frukt og sider.

På kurset tar vi for oss selve produksjonsprosessen med forberedelser, råvarer til jus og sider, modningsgrad, høstetid, pressing, gjæring og gjærkulturer, renhold, surhetsmålinger, tapping og ettermodning på flaske og bag in box. Lagringsforhold og utstyr.

Dag 2 starter med kort oppsummering fra dag 1. Vi fortsetter formiddagen med smaking og diskusjon og fokuserer på ulike siderstiler og egenskaper. Vi innleder med kunnskap om smaksteknikk før vi går over i praktisk smaking og vurdering av produsentenes sider. Målet er å borre litt dypere i typiske "feil" for de ulike siderstilene og diskutere hvordan vi kan motvirke det. Kvalifiserte tilbakemeldinger og erfaringsdeling har stor læringsverdi.

Smaksteknikk: Hvordan smaker vi, hva ser vi etter og hva kan vi lese ut ifra farge, klarhet, aroma, smak og munnfølelse i sider? Smaksdel: Vi smaker en rekke sidere og prøver å lese mest mulig ut ifra glasset: hvilke råvarer som er brukt, hvilke valg sidermakeren har tatt i kjelleren, tilsetninger, gjæring og lagring. Ta med din egen sider for felles smaking og diskusjon (min. 2 flasker av hver). Tankprøver kan også medbringes.

Deltakerne kan komme med korte innlegg om utfordringer og løsninger. Meld gjerne inn konkrete spørsmål på forhånd til: bjotro@trondelagfylke.no

Trender i ulike marked og produktutvikling med bl.a. alkoholfrie produkt, konsentrerte produkt ( frysekonsentrering/is sider).

Espen Hodne, leder for Midt Norsk Siderlaug, snakker om kriterier som kan ligge til grunn når man velger egna utstyr. Han presenterer "tallenes tale" i Midt norsk Siderlaug og kan vi forvente samme eventyrlig utvikling i markedet fremover?

Fagressurser: Eivind Vangdal, siderkonsulent og fagbokforfatter, tidligere forsker på Bioforsk Ullensvang. Mangeårig veileder i Kompetansenettverk lokalmat hvor han bidrar med kunnskap innen dyrking og foredling av frukt og bær.
Monika Wessel, tidligere produktsjef og sensorisk dommer i Vinmonopolet, nå siderbonde og vinanmelder i Adressa.

Målgruppe:
For deg som ønsker mer innsikt i næringa og gjerne at du er i gang med fruktdyrking og foredling.

Kursbeskrivelse serveringskurs

Skap lønnsomme og gode serveringskonsept!

- Lær hvordan du kan servere deilig mat med lokale råvarer på en trygg og lønnsom måte. Demokurs med Christopher Schönefeld fra Juvet Landskapshotell.

Driver du med servering uten kokkekompetanse – eller har du planer om å begynne? Vi bygger videre på fjorårets suksess med Kristina Svinvik fra Svinvik gard, og vil lære mer om hvordan Christopher Schönefeld fra Juvet Landskapshotell. Christopher vil lære oss mye om bruk av lokale råvarer, konservering, tilberedning og servering fra et kokkefaglig perspektiv.

Målet er at deltakere uten kokkeutdannelse blir tryggere på servering av mat med lokale verdier på en trygg og lønnsom måte! Christopher vil demonstrere ulike teknikker og retter basert på lokale råvarer, og det blir god tid til å stille spørsmål og å spise!

Fagressurs:

Christopher Schönefeld fra Juvet Landskapshotell. Christopher har samlet erfaring fra de beste restaurantene og kokkene i Europa. Christopher har flere utmerkelser fra utlandet og har de siste årene bygd opp et matkonsept på Juvet med en filosofi om å bruke det som vokser i nærmiljøet servert på en moderne måte med røtter i klassiske tilberedningsmetoder. Christopher har en Ted-Talk der han snakker om den universelle lokale ingrediensen (Christopher Schønefeld: The universal local ingredient | TED Talk).

Målgruppe:

Små gårds- eller bygdebaserte bedrifter som serverer eller ønsker å begynne å servere egenprodusert mat med lokale råvarer.

Kursbeskrivelse kjøttforedlingskurs

Lønnsomt og bærekraftig salg av storfekjøtt fra egen gård

Velkommen til vårt inspirerende kurs i kjøttforedling!

Dette kurset gir deg en bred innsikt i ulike aspekter med direktesalg av storfekjøtt fra egen gård. I en tid hvor lønnsomheten i det tradisjonelle landbruket er under kraftig press, er det flere og flere som ønsker å starte med salg av kjøtt fra egen gård. Kurset inneholder en praktisk produksjonsdel, der vi produserer pølser, burgere og karbonader. I tillegg tar kurset for seg sentrale temaer som råvareteori, kassesammensetning, slakting/foredling, ulike erfaringer når det gjelder salgskanaler og vurderinger knyttet til lønnsomhet. Vi hører fra andre produsenter som har erfaring med direktesalg, samt Mattilsynet og Nortura som tilfører verdifull kompetanse på området.

Kursholder:
Tom Chr. Johannessen fra Nofima er utdannet pølsemakermester og næringsmiddeltekniker med erfaring fra kjøttproduksjon, fiskematproduksjon og har flere år i dagligvaren som ferskvaresjef. Han er hoveddommer i NM kjøttprodukter og medlem av fagjuryen spesialitet i stiftelsen Norsk Mat.

I dag jobber Tom med kjøttproduksjon fra liten til stor, fra deltagelse i EU-prosjekter/forskningsprosjekter til lokalmatprodusenter over hele landet. Han holder kurs i kjøttproduksjon, farseproduksjon og spekematproduksjon fra nedskjæring til ferdig produkt samt merking og næringsberegning av næringsmidler.
Han hjelper bedrifter med utvikling av resepter og tilpassinger til nye regelverk, nytt utstyr og at de skal forstå effekten av alle prosesser og ingredienser i et produkt. I 2019 mottok Tom stiftelsen Matmerk sin hederspris.

Målgruppe: Dette kurset er på grunnleggende nivå og derfor åpent for alle, uavhengig av tidligere erfaring med foredling og salg av kjøtt. ​

Kursbeskrivelse

Foredling av grønnsaker

Lær om prosessering av grønnsaker, og hvordan en kan oppnå stabile, trygge og gode grønnsaksprodukter.

Hvordan kan du forbedre smak, tekstur og holdbarhet på grønnsakene dine? Vi har en kort og intens sesong for produksjon av grønnsaker. I tillegg sorteres en vesentlig del av vår produksjon ut og kan ikke selges i ordinære salgskanaler. Kunnskap om foredling skaper nye salgbare produkter og økt lønnsomhet i produksjonen!

Kurset vil omfatte ulike foredlingsmetoder og produkter, f.eks. syltede og fermenterte grønnsaker. Du får lære om aktuelt utstyr, emballering, mattrygghet og holdbarhet. Kurset vil omfatte både teori og praktiske øvelser.

Kursholder:
Cecilia Midtsund Kippe jobber som rådgiver på matforskningsinstituttet Nofima på Ås. Hun holder kurs innen foredling av frukt, bær og grønnsaker for lokalmatprodusenter i Kompetansenettverket for Lokalmat. Cecilia bistår også næringsmiddelprodusenter ved utfordringer knyttet til produksjonsmetode og produkt, f.eks. mikrovekst, feil konsistens og utseende.

Målgruppe:

Dette kurset er på grunnleggende nivå og derfor åpent for alle, uavhengig av tidligere erfaring med foredling og salg av grønnsaksprodukter.

Kursbeskrivelse

Ostemangfold og ystetradisjoner med fokus på SKJØROST

Med Oste-VM friskt i minne med totalt 157 medaljer til norske håndverksoster, pluss kåringen av verden beste ost, Nidelven Blå, er det grunn til å tro at fokuset på norsk ost og ostetradisjoner vedvarer. Mangfoldet er stort, men vi er nysgjerrig på hvilke utsikter våre aller eldste osteslag og ystetradisjoner kan ha fremover? Så som surmelksoster ysta på syrna skummamelk. Surmelksoster som gammelost, pultost og skjørost er klart en del av  vår kulturelle ostearv og kan benevnes som ur-ostene! Helge Gudheim beskriver surostene som en "glemt kulturskatt".

På kurset lager vi skjørost, en proteinrik og mager ferskost fremstilt av syrnet skummamelk. Vi starter med å separere, fortsetter med nedkjøling og syrning av skummetmelk tirsdag ettermiddag. Teori etterpå. Lager skjørost på onsdag, som viser fremgangsmåten. Teori innimellom på onsdag. Melkekvalitet, hygiene, mikrobiologi (varmebehandling, fermentering og syrekulturer), melkekjemi, skjørost og kvalitetsutfordringer. Gjennomgang og diskusjoner rundt utfordringer og muligheter.

Marked, salg, distribusjon og markedsføring Kommersielle utsikter og muligheter med tradisjonelle oster og de norske ostetradisjonene?
- Hva skjer i andre europeiske osteland
- Hvordan er trendene
- Hvordan kan vi øke salget av ostetradisjoner
- Få høre det fra markedssiden
- Kan vi skape et behov for ostetradisjoner
- Hvilke salgskanaler kan vi bruke som er mest opptatt av tradisjonssoster
Eksempler fra egen erfaring

Kursholder: Kari Helgetun Langfoss, utdannet innen Matvitenskap på NMBU og har flere års erfaring fra matindustrien. Hun underviser ved NTNU og Trøndelag høyere yrkesfagskole (THYF) på Byåsen og er veileder i Kompetansenettverket Lokalmat.
Camilla Ødegård, har en master fra NMBU og fartstid fra bl.a Rygge Meieri. Hun jobber med forretningsutvikling og tilrettelegging for økt salg og lønnsomhet i næringa.
Målgruppe: gårdsystere og de som er interessert i ystetradisjoner og lokal verdiskaping